Statistikat dhe faktet në lidhje me diabetin e tipit 2

In blog

Statistikat dhe faktet në lidhje me diabetin e tipit 2

diabeti mellitus, ose diabeti, është një sëmundje që shkakton sheqer të lartë në gjak. Ndodh kur ka një problem me insulinën.

Insulina është një hormon që merr sheqer nga ushqimet dhe e zhvendos atë në qelizat e trupit. Nëse trupi nuk bën insulinë të mjaftueshme ose nuk përdor mirë insulinë, sheqeri nga ushqimi qëndron në gjak, duke rezultuar në sheqer të lartë në gjak.

Diabeti është një shqetësim kryesor për shëndetin në të gjithë botën. Në Shtetet e Bashkuara, shkalla e rasteve të reja u rrit ndjeshëm nga vitet 1990, por ajo ra midis 2008 dhe 2015, dhe ajo vazhdon të bjerë, sipas Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Parandalimit (CDC) Raporti Kombëtar i Diabeteve, 2017. Ndërkohë,, ndërkohë, Numri i të rriturve që jetojnë me diabet vazhdon të rritet.

Më e zakonshme e diabetit është lloji 2. Sipas CDC, 90 deri 95 përqind e njerëzve me diabet në Shtetet e Bashkuara kanë tipin 2. Vetëm 5 përqind e njerëzve kanë tip 1.

Faktet kryesore

Diabeti është në një kohë të lartë në Sh.B.A. Përkthimi i CDC i Përkthimit të Diabetit thotë se 1 përqind e popullsisë, e cila është rreth gjysma e një milion njerëzve, kishte diagnostikuar diabetin Në vitin 1958.

Në 2015, rreth 9.4 përqind e popullsisë në Sh.B.A kishte diabet, përfshirë 30.2 milion të rritur të moshës 18 vjeç e lart. Gati një e katërta e atyre me gjendjen nuk e dinë se e kanë atë.

Midis 1990 dhe 2010, numri i njerëzve që jetojnë me diabet më shumë se trefishuar, dhe numri i rasteve të reja u dyfishua çdo vit. Shifrat

sugjerojnë që incidenca po rrafshohet dhe madje mund të bjerë, por mbetet e paqartë nëse kjo do të vazhdojë pasi të hyjnë në lojë faktorë të tjerë, siç është popullsia e plakjes.

Rreziku i zhvillimit të diabetit rritet me moshën.

Raporti i CDC që 4.0 përqind e njerëzve të moshës 18 deri në 44 vjeç po jetojnë me diabet, 17 përqind e atyre të moshës 45 deri në 64 vjeç, dhe 25.2 përqind e atyre të moshës mbi 65 vjeç.

shkakton

diabeti i tipit 2 mendohet se rezulton nga një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe të stilit të jetës. Shkencëtarët

nuk e dinë shkakun e saktë, por faktorët e rrezikut duket se përfshijnë:

 • Yndyra e tepërt e trupit
 • Presioni i lartë i gjakut ose kolesteroli
 • Të kesh një anëtar të ngushtë të familjes me gjendjen
 • Një histori e diabetit gestacional
 • mosha më e lartë

pasi mbipesha është bërë më e përhapur Gjatë dekadave të fundit, po kështu ka edhe shkallën e diabetit të tipit 2. Në vitin 2013, më shumë se 1 në 3 persona në Sh.B.A konsideroheshin se kishin mbipesha, dhe mbi 2 në 3 ishin ose mbipeshë ose kishin mbipesha.

Në 1995, mbipesha preku 15.3 përqind të amerikanëve, dhe në vitin 2008, shifra ishte 25.6 përqind. Nga viti 1998 deri në 2008, incidenca e diabetit u rrit me 90 përqind.

Megjithëse lidhja midis mbipeshes dhe diabetit është e njohur mirë, arsyet e lidhjes mbeten të paqarta. Një raport në Gazetën e Endokrinologjisë Klinike dhe Metabolizmit pyet pse, nëse ekziston një lidhje, mbipesha jo gjithmonë çon në diabet.

I njëjti raport vëren se vendndodhja e dhjamit të trupit duket se luan një rol. Njerëzit me më shumë yndyrë në zonën e trupit të sipërm dhe rreth belit kanë më shumë të ngjarë të marrin diabet sesa ata që mbajnë dhjamin e trupit të tyre rreth vitheve dhe trupit të poshtëm.

Diabeti dhe etnia

Shkalla e diabetit ndryshon midis grupeve etnike.

Mund të ketë një kombinim të faktorëve, duke përfshirë:

 • Gjenetikën
 • Kushtet shëndetësore
 • Stili i jetës
 • Financat
 • Mjedisi
 • Qasja në kujdesin shëndetësor

Mbi, diabeti ndikon:

 • Të bardhët jo-hispanikë: 7.4 përqind
 • Amerikanët Aziatikë: 8.0 përqind
 • Hispanikët: 12.1 përqind
 • < Li> Zezakët jo-hispanikë: 12.7 përqind

 • Indianët Amerikanë dhe vendasit e Alaskës: 15.1 përqind

Pse diabeti është serioz

Diabeti mund të ketë seriozisht pasojat shëndetësore.

ADA raporton se më shumë amerikanë vdesin nga diabeti çdo vit sesa nga SIDA dhe kanceri i gjirit të kombinuar.

Sipas CDC, 79.535 vdekje ndodhin çdo vit për shkak të diabetit. Numri i vdekjeve që lidhen me diabetin mund të raportohet.

Pse dhe si e dëmton diabeti trupin dhe shkakton komplikime?

ADA thotë:

 • Të rriturit me diabet kanë dukshëm më shumë të ngjarë të vdesin nga një sulm në zemër ose goditje në tru.
 • Më shumë se një e katërta e të gjithë amerikanëve me diabet kanë retinopati diabetike, të cilat mund të shkaktojnë humbje të shikimit dhe verbëri.
 • Çdo vit, gati 50,000 amerikanë fillojnë trajtimin për dështimin e veshkave për shkak të diabetit. Diabeti përbën 44 përqind të të gjitha rasteve të reja të dështimit të veshkave. >

Mësoni më shumë këtu se si diabeti ndikon në jetëgjatësinë.

kostot

Për shkak të prevalencës së tij të lartë dhe lidhjes me probleme të shumta shëndetësore, diabeti ka një ndikim të rëndësishëm në kostot e kujdesit shëndetësor.

Humbja e produktivitetit për performancën e zvogëluar në punë për shkak të diabetit në vitin 2012 ishte 113 milion ditë, ose 20.8 miliardë dollarë, sipas ADA.

Diabeti kushton 327 miliardë dollarë amerikanë në 2017, duke përfshirë 237 miliardë dollarë në kosto mjekësore dhe 90 miliardë dollarë në ulje të produktivitetit https://harmoniqhealth.com/.

Sidoqoftë, ky numër nuk përfshin:

 • Miliona njerëz që kanë diabet, por pa diagnozë
 • Kostoja e programeve të parandalimit për njerëzit me diabeti, të cilat nuk llogariten nën kostot standarde mjekësore
 • ilaçet pa recetë për problemet e syve dhe dentareve, të cilat janë më të zakonshme tek njerëzit me diabet.
 • Kostot administrative për pretendimet e sigurimit
 • Kostoja e zvogëluar të cilësisë së jetës, produktiviteti i humbur i anëtarëve të familjes dhe faktorë të tjerë që nuk mund të maten direkt

Për shkak se diabeti prek pjesë të ndryshme të trupit, kostot mjekësore përfshijnë zona të ndryshme të specialitetit. Raporti i ADA -së që:

 • 30 përqind e kostove mjekësore të lidhura me diabetin janë për problemet e qarkullimit që zvogëlojnë rrjedhën e gjakut në gjymtyrët
 • 29 përqind e kostove mjekësore të lidhura me diabetin janë Për kushtet e veshkave
 • 28 përqind e kostove mjekësore të lidhura me diabetin janë për kushtet e sistemit nervor

ndryshimet dhe kujdesi i duhur mjekësor. Nëse ata menaxhojnë mirë nivelin e sheqerit në gjak, shumë njerëz me diabet mund të çojnë jetë të plotë, aktive.

Diferenca midis llojeve 1 dhe 2

Në diabetin e tipit 1, sistemi imunitar sulmon qelizat në pankreas që bëjnë insulinë. Si rezultat, trupi nuk prodhon insulinë, dhe njerëzit me këtë gjendje duhet të marrin insulinë me injeksion ose pompë çdo ditë.

Diabeti i tipit 1 zakonisht zhvillohet tek fëmijët ose të rriturit e rinj, por mund të ndodhë në çdo moshë. Nuk ka asnjë mënyrë të njohur për të parandaluar diabetin e tipit 1, dhe nuk ka kurë.

Në 2011-2012, rreth 17.900 fëmijë nën moshën 18 vjeç morën një diagnozë të diabetit tip 1 në Sh.B.A, ose rreth 49 fëmijë çdo ditë. Diabeti i tipit 1 prek rreth 1.25 milion të rritur dhe fëmijë amerikanë.

Njerëzit me diabet tip 2 mund të kenë ende insulinë në trupin e tyre, por jo sa duhet për menaxhimin e duhur të sheqerit në gjak. Ose, trupi mund të mos jetë në gjendje të përdorë insulinën që ka si duhet. Si rezultat, nivelet e sheqerit në gjak mund të bëhen shumë të larta.

Në mënyrë tipike, të rriturit diagnostikohen me diabet tip 2, por edhe fëmijët mund ta marrin atë. Disa faktorë rrisin rrezikun e një personi për të marrë diabetin e tipit 2, duke përfshirë:

 • Obezitetin
 • Mosha më e vjetër
 • Një histori familjare e diabetit
 • Mungesa e ushtrimit
 • Problemet me metabolizmin e glukozës

Rritja për diabetin e tipit 2 ishte 4.8 përqind.

Lexoni këtë artikull në Spanjisht.

 • Tipi 2
 • Gjaku/hematologjia
 • ushqimi/dieta

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Recent Posts